13 Şubat 2017 Pazartesi

Chiptuning araca zarar verir mi?

Chiptuning araca zarar verir mi?

Chiptuning uygulaması görmüş bir araç motoru, gaz pedalından gelen tepkilere hızlı bir şekilde tepkime gösterir. Böylelikle yüksek devirde kullanılan araçlarda bir güç artışı yaşanır. Ancak yüksek devirli kullanım sürücüler tarafından alışkanlık haline gelirse yakıt tüketiminde bir artış olduğu gözükür. Eğer sürücü aracını normal devirde kullanmaya devam ederse yakıt tüketimi 100 km de 1-1,5 lt arasında azalma sağlanabilir.

Chiptuning uygulamasının en büyük tehlikesi, sıcak havada kalitesiz yakıtla yapılan ve aracın maksimum yüklü olduğu durumlarda motorun yanma riskidir. Bu yüzden araçta kullanılan yakıtın kaliteli olması ve sürüş modunun olabildiğince normal seyrinde devam etmesi önerilir. Yeterince iyi olmayan chiptuning yazılımı soğutma suyunda meydana gelebilecek aşırı ısınma hatta kaynamanın farkında olmayabilir. Bu tür durumlar aracın motoruna ciddi zararlar verir. Benzinli turbo veya dizel turbo motorlarda güçlü intercooler veya yağ soğutucuların kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bazı araçların motorları dışarıdan uygulanabilecek yazılımlara karşı korumalı olduğundan bu araçlara chiptuning yapmak imkansızdır. Böyle araç modellerinin işletim sistemleri sökülerek yerine yeni dizayn edilmiş işletim sistemleri vasıtasıyla bu uygulama gerçekleştirilebilir. Böylece aracın koruması aşılmış ve modifikasyon gerçekleşmiş olur. 

Bu yazdıklarımızdan yola çıkarak piyasada denediğim birçok üründen eleyerek seçtiğim bir marka olan Power Control ve Pedalbox'ı öneririm. Alman ürünü güvencesi ile hiçbir sorunla karşılaşmaz ve maksimum gücü aracınızda hissedebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder